Wyjątkowa włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. jedzonko Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film