Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino portugalskie
Które wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.